Om Casselbrant.com

Den här web-bloggen var från början en enkel webb-logg som ännu tidigare bara var en textfil internt på min dator där jag antecknade saker som hände på just den datorn.
Konstigt?
Inte alls, det var så det fungerade på den tiden. Vi drar hela historien från början.

I 26-årsåldern trodde att jag aldrig skulle hinna ikapp ungdomarna och deras datorkunskaper. Efter att ha hittat en gammal dator (läs om det här: En grön prompt) som jag kunde lära mig grunderna på och ytterligare ett år senare köpte min första moderna hemdator så var jag plötsligt ikapp.
Jag slukade böcker fackpress och köpte mitt första modem i slutet av 1996 så jag kunde koppla upp mig på internet.
På den här tiden så var internet verkligen fortfarande mycket jungfrumark. Många som skapade egna hemsidor var datornördar utan behov eller intresse av grafiskt tilltalande webbupplevelser. Det mesta var text, länkar och dokument, massor av dokument om underbart nördiga datorrelaterade ämnen.
Folk gav ut brev i textformat om hur man hackade det ena eller andra systemet eller skapade ASCII-art och berättade för omvärlden vad som hände i deras nördiga datorliv. Precis. Man skrev loggar över vilka problem man sprang på när man installerade nya operativsystem (själv började jag föra logg efter att ha bytt operativsystem från WIndows 95 till OS/2 Warp 4), när man installerade ny hårdvara, meddelade omvärlden med dessa anteckningar om hur man löste olika problem, det var datornördarna som skapade grunden för bloggarna.

I slutet av 90-talet var Casselbrant.com en sajt för teknikinformation. Jag hade lagt ner hundratals timmar ppå att skriva guider över olika webbsråk för det som skulle bli det nya stora framför oss, nämligan röststyrd surfning på mobiltelefoner. Då hade man ingen aning om att platta skärmar och högupplöst grafik skulle komma bara några år längre fram. Webben skulle bli mobil med hjälp av rösten och språket. Det var den självklara analysen. Jag började även skriva artiklar för den då mest avancerade PC-tidningen på den svenska marknaden, PC+. Inte bara hade jag kommit ikapp ungdomarna, jag var förbi dem.
När min sajt kraschade och det visade sig att min hemsidesleverantör inte hade några backups, vilka skulle tas varje dygn, så började jag ge upp. Jag hade jobbat och skrivit och redigerat rakt in i sajten utan att bry mig om att ha lokala kopior. Orutinerat.
Casselbrant.com satt fast hos registratorn så jag släppte den adressen och registrerade Casselbrant.net istället. Den nya hemsidan skulle bli något annat än den ambitiösa kunskapssamling jag hade gett mig i kast med i och med Casselbrant.com. Nu skulle det bli enkla korta noteringar som kunde användas av familj och vänner att hålla sig à jour med vad som hände i det casselbrantska kället.

2003 hade Casselbrant.net nått sådan ryktbarhet att datortidningen PC Hemma gjorde en intervju som resulterade i fyra helsidor i tidningen september samma år (du kan ladda ner artikeln i PDF-format här). Ännu existerade inte ordet blogg i svenska språket och i PC Hemma pratade man om att ”Roland Casselbrant har sin dagbok på internet”.
Andra tider.

När Casselbrant.com blev tillgänglig igen så registrerade jag om adressen och sedan dess så lever webbloggen vidare på den adressen. För några år sedan så slutade jag drifta sajten på en egen webbserver hemma i källaren, nu får det vara enklast möjliga lösning med WordPress och Networksolutions. Jag har fortfarande inga abitioner med den här webbplatsen utan den är min lilla anteckningsbok för skrivklådan. Det räcker så. Det finns andra projekt att vara ambitiös med.

Tack för att du läser min rader

Roland Casselbrant

7 tankar kring ”Om Casselbrant.com

  1. Casselbrant Inläggsförfattare

   I would absolutely love to send money to you but unfortunately, my personal predictions say that our credit card numbers do not match and that the accent is in Jupiter. Otherwise, it would have been a pleasure of course … but Jupiter. You are not kidding around with Jupiter.

   Svara
 1. Casselbrant Inläggsförfattare

  I am sorry to say that I no longer have any RSS-feed or mail service to offer. As for now youu have to visit the site for keeping updated. I hope that I will have time to set up some RSS-feed for the future.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *