Med ett tunt skal och utan inre styrka

Ordet kränkt hörs allt oftare. Fram till för en femton tjugo år sedan hörde jag det bara uttalas av människor som utsatts för någon händelse som kunde tolkas som ett rejält övertramp från någon men oftast i samband att man blivit nedvärderad eller ej lyssnad på gentemot en organisation eller myndighet eller liknande. Nu hör man människor ta till ordet kränkt i stort sett dagligen. Att så många av de senaste generationerna känner sig kränkta beror till stor del på den illusion de skapat sig av världen genom diverse TV- och internetomröstningar. Känslan av att kunna påverka som de här människorna har skapat sig baserar de på upplevelsen av att direkt kunna påverka med ett SMS eller ett musklick. Obetydliga företeelser som melodischlagerfestivalens otaliga omröstningar och internetenkäter ger dessa personer en tro på att de faktiskt genom en knapptryckning påverkar skeenden och händelser. När det i verkliga livet sedan visar sig att ingenting fungerar så enkelt så sjunker de här individernas verklighetsuppfattning ner i ett bottenlöst hål och de känner sig förnärmade och förminskade. Det är den obildades blandning av megalomani och narcissism.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *