Tintin i Kongo, eller Roland i Kenya?

Kenya - HarambeeSå mitt fösta dygn i Kenya är avklarat och det är fullt av olika intryck. Det blev andra gången jag anlände till Kisumu. Fösta inflygningen fick avbrytas ovanför Kisumu på grund av riktigt kraftigt regn och planet vände tillbaka till Nairobi. Vi fick vänta ett par timmar där innan nästa försök och en riktig ankomst till Kisumu.
På plats väntade Hellen och Rose på att plocka upp mig. Hellen hade frågat sin vän Rose om hjälp att skjutsa oss från flygplatsen hem. Det var en märklig billfärd hem. Inte så mycket för att det är vänstertrafik i Kenya utan mer för att Rose körde som en mycket gammal person. Hon höll en hastighet som pendlade mellan 31-39Km/h ibland använde hon vindrutetorkarna och ibland inte, vilket gav en väldigt blandad uppfattning om livet utanför bilen. Nåväl. Hem kom vi till sist.

Det var en lite märklig känsla att komma hem till sin egen lägenhet för första gången. Mitt eget ställe på en annan kontinent. Hellen hade gjort iordning så mycket hon haade kunnat och det saknas egentligen inget för att kunna använda mitt hem. Lite praktiska tillbehör till köket men kylskåp, spis, gasflaska och sovplats med myggtält var redan på plats.

Istället för kostsamma taxiresor så använder vi motorcyklar för att ta oss runt. Man stoppar en hoj och talar om var man ska och från Dunga (mitt ställe) till Kisumu city kostar det 50 bob (bob=slang för kenyanska shillings) enkel resa. Vilket är i stort sett ingenting i svenska örtugg och Riksdaler, närmare bestämt 4,08 SEK i just detta nu. Drygt fyra kronor för att få åka på en blandning av galna steniga landsortsvägar till ett myllrande Kisumu där trafikmiljön är minst sagt rörig, även en fransman skulle bli nervös här. Fyrtkts 125:or överallt, nästan alltid utan hjälm förstås. Stan är ett skönt tempo med människor och färger. Resan till och från stan är full av nötkreatur, får och löst folk överallt. Skönt avspänd inställning till alla, hakuna matata, polle polle, mos mos….

Kisumu in my heart

Kisumu in my heart

Kisumu in my heart

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *