August Strindberg – Ett halvt ark papper

August Strindberg - Ett halvt ark papperDet spelar ingen roll om Strindberg skriver poesi, romaner eller noveller, han gör det med en glöd och styrka som få andra klarar. Jag har läst ett antal olika romaner av Strindberg och han brevkorrespondens med Harriet Bosse men jag har faktiskt inte ägnat hans noveller någon uppmärksamhet tidigare. Den här samlingen gav definitivt mersmak. Från den inledande och titelgivande Ett halvt ark papper som är kort men med en otroligt bra berättaridé som först lämnar en med känslan av att man hade velat läsa mer men sedan mognar novellen i själen och man inser att den är precis så lång som den behöver vara. Ett livsöde på ett halvt ark gulnat papper. Scener från Helvetet är för mången separerad förälder ack så aktuell ännu idag. Vad gör vi varandra? Den sentimentalitet som jag lider av alldeles för ofta fick sitt lystmäte i I vindskontoret och de lite mer berättande novellerna som Måste och Skräddarns skulle ha dans är strindbergska författarpärlor.

Min bokgud och mästare har alltså ånyo bjudigt mig på fantastiska läsupplevelser. Mina största novellupplevelser har jag fått av Anton Tjechov men jag inser att det finns flera beröringspunkter mellan dessa två litterära giganter. I vissa av novellerna i den strindbergska samlingen så hör jag den tjechovska tonen klinga men det är ändå så olika. Efter att ha lagt ifrån mig boken så är det ändå Skräddarns skulle ha dans som är den novell som värmer mig mest i minnet. Person- och miljöskildringen i den novellen når absolut toppen. Fantastisk berättelse.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *