My Lunches with Orson Wells

My Lunches with OrsonIbland hittar man den där boken som man genast känner att man vill och måste läsa. En person och ett ämne som berör mig, om än både perifert och personligt. Det är svårt att förklara men den filmistiska Orson Well är inget jag verkligen känner och kan som vilken filmkännare som helst skulle kunna. De där filmkännarna skulle slå mig på fingarna om varje detalj eller fakta som finns. Jag kan inte min Wells helt enkelt.
Så varför detta intresse för herr Wells överhuvudtaget?
Ja, det är inte helt klart för mig heller. Jag har suttit i min ungdom och slötittat på Den tredje mannen och önskar se den igen vid tillfälle. Allt den gav mig då var en känsla av att jag borde ha ägnat den min fulla uppmärksamhet.För mig har Orson Wellls blivit en person som med sin integritet har väckt mitt intresse. Jag inser att jag borde dyka ner i hans konstnärsskap med full fokus och koncentration. För han har uppenbarligen något att berätta. Han är tillräckligt karismatisk för att man genast man kommer i kontakt med honom förstår att det finns en brunn att gräva ur. Oavsett om man älskar konstnärskap eller individer så vet man omgående med Orson att här finns det människa. En människa med en historia, ett nu och med ett helvetes brinnande hjärta. Det är inte ofta. Så när jag trillade över den här bken så var den ett musklick ifrån att bli min. Mitt bibliotek kändes naket utan den här titeln. Vad som än fanns mellan pärmarna.

Så med boken i handen, vad säger man då?
Den är helt trollbindande. Orson levererar i samtalen med Henry Jaglom och det enda som man funderar över är hur mycket Peter Biskind har redigerat i materialet? Man skulle ju på ett sätt ha det helt oredigerat samtidigt som texten fktiskt lämnar en med känslan av att det är fantastiskt bra redigerat. Så önskan om ordeigerat material är bara en önskan om att göra redigeringen själv med största sannolikhet. Det här är definitivt en fantastisk bok. Orson vet naturligtvis om att han bandas. Det gör materialet till vad det är men det gör också Orson till en fantastisk artist.

Det här är en typ av bok som jag är särskilt svag för. Det är en intervjubok som bygger på många intervjuer utförda mellan två likvärdiga personer under en längre tid. Det journalistiska värdet av det är enormt. Dels är det en huvudperson med karisma och dokumenterad produktion. Allt presenteras i en liten trevlig bok som jag uppskattade enormt all läsa och jag upptäckte massor om Orson Wells som inte finns att finna på någon annan plats.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *