Canon G5 PowerShot

Min Canon G5 PowerShot införskaffades för att vara en lättare och smidigare kompanjon till min stora kraftiga manliga Canon 10D som jag köpte av Janne för några år sedan.
Jag har haft enormt mycket kul med både kameran och framför allt den vidvinkelkonverter som jag också skaffade till kameran vid ett senare tillfälle.

I och med att jag redan hade en jättestor kamera så kändes G5:an alldeles för otymplig egentligen. Det fanns fördelar med den, absolut.
Jag gillade bildkvalitet och den var kul att kunna använda vidvikelkonvertern kreativt men när jag synade mig själv så handlade det i mångt och mycket om att det var samma batterier till G5:an som till D10:an och det var inte längre tillräckligt bra argument för att inte byta upp sig och skaffa något smidigare och ljusstarkare.

Canon G5

Efter att ha blivit mer och mer medveten om kamerans tillkortakommanden så funderade jag på vad jag egentligen ville ha och krävde av en ”vardagskamera”. En sådan där kamera som man tar i fickan och faktiskt får med sig lite överallt.
Fram till för ganska nyligen så fanns egentligen bara Canon G-serien som allvarligt allternativ.
Peter, som jag köpte kameran av köpte sig en Canon G12 som ersättare.
Janne som jag köpte min Canon 10D av köpte sig en Canon G11 strax innan.

Jag hade sett avancerade hobbyfotografer visa sina G7:or och G9:or med stolthet och något kärleksfullt i rösten. Det verkade helt enkelt som om Canon hade satt en branschstandard med sin G-serie.

Carl

Jag började leta runt lite på nätet och letade en del efter en kompaktkamera med ljusstarkt objektiv med fast brännvid. Jag är inte mycket för det där zoomandet.
Det är bättre att ställa sig i den vinkel där bilden blir bra istället för att hålla på och försöka rädda bilden genom att zomma sig närmare.
Gå närmare!
Det är så man gör! Helt enkelt.

Carl tar över kameran

Nu har jag skaffat en liten smidig kamera med utbytbara objektiv, en Olympus E-PL1 som får bli min nya följeslagare.
Att skrota min gamla Canon G5 kommer dock inte på fråga.
Såväl Erika som Sofia har visat prov på skicklighet och bra öga för komposition så är det nu Carls tid att bli en bra fotograf.

Nu tar Carl över min trotjänare.
Jag hoppas han kommer visa intresse att lära sig att plåta och det skall bli kul att se vad för resultat han kommer att få.

Vi skall nog börja med att träna på att komponera bilderna så att han redan från början får en känsla för vad man kan göra och hur man suger in betraktaren i bilden.

Sedan blir det skärpedjup och sist men inte minst. Lite sköna tips i hur man använder Adobe Photoshop det klassiska verktyget för alla som jobbar med bild idag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *