Bredband på riktigt

Tycker du att det låter som fiction med 100 megabit i sekunden i ditt eget vardagsrum?
Det är det inte
Fiberkablarna har börjat göra sitt intåg i hemmen.
PC+ har tittat närmare på en framtid som redan är här, med fiberoptik och bredband i våra hem.

I snart sagt varenda del av vårt land grävs det ner fiberoptisk kabel som har möjligheter att ge privatpersoner och företag internetanslutningar med riktiga bredbandsprestanda.

Vi har tittat närmare på hur detta går till med ett exempel från Stockholm, där Stokab (www.stokab.se) står för nedgrävningen och dragningen av kabeln.

Den kabel som används är så kallad svart kabel (se faktarutan nedan) och man lägger enbart kabeln och inte någon utrustning för dataöverföring i näten.
Eftersom stokab erbjuder den fiberoptiska infrastrukturen till en prissättning som inte är trafikrelaterad, så får andra företag stå för tjänsteutbudet.
En sådan aktör är TeleCyber, som numera är uppköpt av Bredbandsbolaget.

Tack vare de prestanda som fiberoptiken erbjuder kan TeleCyber (www.telecyber.se) erbjuda sina abonnenter ett större utbud av tjänster på sitt HyperNet än de traditionella operatörerna som erbjuder sina tjänster över den gamla kopparkabeln.


TJÄNSTER

De tjänster som är aktuella förutom internetanslutning och telefoni är bland annat video-on-demand, som möjliggör att man kan beställa en film till sin dator eller tv när man själv önskar.

I TeleCybers bredbandscentral lagras de programvaror som abonnenterna kan ”hyra”, det vill säga att man använder sin dator som en ”tunn klient” och från servern kör exempelvis spel och nyttoprogram.

Men det är naturligtvis inte enbart tjänsterna i sig som är av intresse, utan även kvaliteten på de tjänster som erbjuds som avgör om de har möjlighet att konkurrera med andra alternativ och bli en attraktiv valmöjlighet för kunden.

Innehållet är också den svaga länken i dagens bredbands portaler.
Tidigare har innehållet på internet anpassats för en mycket lägre bandbredd än vad de nya bredbandsnäten klarar av, och nu söker många ”tungt” innehåll.

TeleCyber satsar dels på hög trafiksäkerhet och dels på ett attraktivt innehåll, och hoppas att detta ska intressera abonnenterna.
Ett exempel på en funktion för företagskunder är en backup-on-line-tjänst som innebär att företaget kan lägga sina backup-rutiner direkt på nätet till en kostnad av 59 kronor i månaden per gigabyte.


PRESTANDA OCH KOSTNAD

De prestanda som TeleCyber erbjuder privatkunder ligger idag på 100 megabit i sekunden, och som företagskund kan man få upp till en gigabit i sekunden, men gränser för vad fiberoptiken klarar ligger högre än så.

För att utnyttja fibern maximalt kan man i dag använda en teknik som heter WDM, våglängdsmultiplexing.
16 kanaler på 2,5 gigabit i sekunden på en enda fiber är i dag möjligt.

Bredbanden är än så länge ganska få, men ju fler som får tillgång till dem, desto fler användningsområden kommer vi att hitta, och våra behov kommer att öka.

– I praktiken sätts gränsen av moderkort, bussar och annan hårdvara som idag har begränsningar i hur snabbt de kan hantera trafiken,

säger TeleCybers vd Fredrik Grünewald.

Det som driver fram behovet av bredband idag är naturligtvis rörliga bilder som spel, video-ondemand och högupplöst tv.
Dessutom vill fler och fler företag ha möjligheten till videokonferens, inte bara i speciella videokonferensrum utan på samtliga datorer i sina lokaler.

Innan tekniker som ADSL (se PC+ 4/99) har hunnit släppas som kommersiella alternativ har det hunnit läggas ner ytterligare ett antal mil fiberoptisk kabel under våra fötter, och då är frågan om det är motiverat att som privatkund välja en gammal teknik för en hög kostnad.

För det är här som jämförelsen mellan fiberoptik och kopparkabel blir riktigt intressant.
TeleCyber tar ut en startavgift på 1 975 kronor.
Detta är priset hushållet betalar för att TeleCyber drar in bredbandskabel i lägenheten och inkluderar också det nätverkskort som är ett måste för att kunna koppla upp sig till nätet.
Sedan är månadskostnaden 219 kr/mån (avgiften gäller tjänsten internetabonnemang) och det tillkommer ingen debitering för genererad trafik eller för den tid som du är uppkopplad.

Det innebär att 100 megabit i sekunden mycket väl kan bli billigare än 56 kilobit för den som surfar mycket med sin modemuppringda förbindelse i dag.

För att inte tala om vilken kostnadsdifferens det blir när man jämför med en tjänst som exempelvis Telias Flexicom (ADSL), där det tillkommer en trafikavgift på 50 öre per megabyte nedladdad data.


FRAMTIDEN

Detta kommer naturligtvis att innebära att tekniker som baseras påden gamla koppar kabeln så småningom inte kommer att kunna göra sig konkurrensmässiga annat än på platser dit fiberoptiken inte kommer att ta sig av olika anledningar.

Beroende på hur snabbt de olika trådlösa teknikerna utvecklas kommer dessa också att börja konkurrera med de traditionella uppkopplingarna.

Som konsument finns det anledning att se på den närmaste framtiden med tillförsikt.
Ett flertal olika tekniker utvecklas för att kunna erbjuda olika sätt att koppla upp oss till internet, och de som inte håller måttet kommer vi att lämna bakom oss utan saknad.


I MIN KOMMUN DÅ?

PC+ fortsätter naturligtvis att bevaka utvecklingen mot bredband i våra svenska hem, men om du är intresserad av att veta hur utbyggnaden av stadsnäten ser ut i just ditt län eller kommun så kan du kontakta Svenska Stadsnätsföreningen, SSNf, eller besöka dem på www.ssnf.org/ för att få mer information.

Där kan du hitta vidare information om vilka som drar kabel i din geografiska närhet och hur långt de har kommit.


 MER OM FIBEROPTIK

Det finns ett antal fördelar med fiberoptik framför kopparkabel, satellit, radiolänk med mera.
För telekommunikation är det den höga kapaciteten och de långa överföringsavstånden som är de främsta fördelarna.
Långa överföringsavstånd görs möjliga tack vare fiberns låga transmissionsförluster.

För datakommunikation är okänsligheten för störningar som exempelvis åska och elektriska ledningar den stora fördelen.
Fibern är oledande och påverkas därför inte av elektromagnetiska störningar.

Fiberoptiska system är i sin enklaste form en kommunikationslänk där den information som överförs vanligen är i digital form och förmedlas av ljuspunkter.

Den del av kabeln där ljusöverföringen sker, kärnan, består av kiseldioxid (SiO2), vanligen använder man också små mängder av germanium för att höja brytningsindex.

Det finns två typer av fibrer:

Multimodfiber, som har begränsad överföringskapacitet och lämpar sig bäst för lokala installationer

Singelmodfiber, som har låg dämpning och hög överföringskapacitet. Den fiber som Stokab använder är av typen singelmodfiber.

”Svart fiber” (eng ”dark fibre”) är en fiberförbindelse utan den elektronik som genererar ljuspulserna i fibern.
Fibrerna är förhållandevis mycket lättviktiga; ur ett kilo glasmassa kan man utvinna 38 kilometer fiber.


Roland Casselbrant

(PC-Plus, nr 1, januari 2000, sid 18-19)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *