Backyard Computing

Compaq LTE5280♠ Backyard computing handlar om att använda gamla bärbara datorer med intressanta operativsystem regelbundet. Helst skall man använda sin bärbara följeslagare regelbundet och envisas med att
använda den till något intressant som att skapa webbsidor, programmera eller använda som spelemulator.

Det är computing som tilltalar de som kan ha enormt mycket utbyte av en dator som inte behöver vara det värsta på marknaden (de maskinerna lämnar vi hemma på skrivbordet).

Jag upptäckte min egen förkärlek för gamla bärbara datorer när jag äntligen hade råd att köpa mig en splitter ny ”top of the line” IBM ThinkPad 600. Detta var 1998 och jag kände mig oerhört nöjd med mig själv och min nya fina dator, den snabbaste processor som suttit i en bärbar (Pentium 233MMX).
Det började strula ganska så omgående dock.
Efter några månader så gick kontakten till nätströmmen på moderkortet sönder. Nu var jag hänvisad till att köra enbart på batterikraft och en batteriladdare
kostade ett par modiga tusenlappar så det dröjde ett par månader innan jag tog mig råd att införskaffa mig en. Samtidigt passade jag på att köpa en CD-ROM-drive vilket inte fanns med i grundkonfigurationen, vilken var den billigaste möjliga.
Missförstå mig inte nu. IBM:en var en underbar maskin.

Tunn snabb lätt att ta med och en ytbehandling som är det läckraste jag känt
hittills på en bärbar dator.
Men den gav mig redan från början dåligt samvete.
Jag ville ju ha en bärbar dator för att kunna skriva texter och göra webbsidor på nätterna när jag jobbade och när jag var hemifrån över en helg med familjen någonstans.

Där satt jag med en ny snabb och redan trasig dator som jag inte kände mig
tillräckligt produktiv med.
Tidigare när jag åkte iväg någonstans med familjen hade jag lånat min frus Apple
PowerBook 150 och tyckt att det varit roligt att ta fram den en stund på kvällen och skriva lite.
Den svartvita 8′-skärmen och den på pappret låga prestanda invaggade mig i en
känsla av kreativitet. Det spelade ingen roll om det jag skrev inte gick att använda till något särskilt för det kändes helt ok att bara vara lekfull och kreativ när jag hamnade framför skärmen på den alldeles för tjocka och klumpiga PowerBooken.

När batteriet på min ThinkPad började tappa effekt och jag tittade på priset för
ett nytt upptäckte jag att jag inte hade någon som helst lust att lägga dryga tvåtusen kronor på ett batteri som ger datorn kraft i två timmar och sedan måste
laddas åtskilliga timmar för att kunna användas igen.
Jag befann mig i en situation där jag var tvungen att planera varenda stund av datoranvändande och det fanns inget kreativt i det.
Jag hade vid det här laget fått blodad tand och PowerBook´en befann sig allt som oftast utlånad så jag ville ha en ny maskin att leka med.
En billig begagnad bärbar som jag kunde använda när jag ville och på mina egna villkor.

Lindows.com - Bringing choice to your computer!

För ett par månader sedan så frågade min chef om jag visste någon som var
intresserad av att köpa en gammal bärbar.
Jag blev naturligtvis intresserad och lovade honom att jag skulle höra mig för och passade på att förhöra mig om vad det var för någonting som han sålde.
Först rann intresset av mig fullständigt, en gammal Compaq med 120 MHz Pentium processor, 16 MB RAM-minne och hårddisk på 770 MB.
Det lät för gammalt och för slött i mina öron.
Men redan efter ett par dagar så märkte jag att jag tillbringade för mycket tankar på maskinen för att kunna låta bli att visa mitt intresse.
Jag mindes också den Linux HowTo som jag hade läst något halvår tidigare och som handlade om hur man tryckte in Slackware på en bärbar dator med bara 4 MB RAM och floppy att tillgå som entusiasmerade mig mycket, och på den artikel i någon Linux-blaska (Maximum Linux, oct 1999) skriven av Mae Ling Mak som hade gått över till Linux från Windows.
Bilden där hon poserar med sin bärbara, en typiskt bohemisk student, ständigt med sin bärbara dator med sig.
Riktig ”backyard computing”.
Min chef erbjöd sig att ta med den och låta mig prova den ett tag innan jag bestämde mig för om det skulle bli en affär eller inte.

När han hade med sig datorn så visade det sig vara två datorer, varav den ena hade en krossad skärm, en dockningsstation med möjlighet att köra både floppy och CD-ROM samtidigt.
Perfekt, två hårddiskar innebär att jag kan ha olika operativsystem på dem och
därför ha en väldigt dynamisk maskin.

Så här sitter jag nu och tittar på en knivskarp skärm på min Compaq LTE 5280 med
OS/2 Warp 4 och känner mig mer nöjd med mitt bärbara sällskap än på mycket
länge.

Mars 2002
Jag har nu sålt min Compaq till en fattig student. Nu har jag bestämt mig för att göra något vettigt av min ThinkPad igen.
Jag har tryckt i 128 MB RAM ytterligare (160 totalt) och installerat eComStation 1.0 och letar nu efter bra priser på batterier.
Som sagt, släng aldrig dina gamla trotjänare…de kan rocka på ett bra tag till.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *