Söderby begravningsplats

Den sjätte september åkte jag och flickorna till Söderby sjukhus som byggdes 1907-1920 som sanatorium för Stockholm stad och var Sveriges största vårdinrättning för tuberkulospatienter. En bit ifrån sjukhuset ligger Söderby begravningsplats. Begravningsplatsen öppnades runt 1919 och sista begravningen ägde rum 1948 och då hade 580 begravningar utförts på platsen genom åren. Jag besökte den här platsen första ¨ången i början på 1990-talet och blev lite tagen av platsen redan då. Det är en märklig känsla att spankulera omkring i det höga ovårdade gräset och nästan snubbla på gravstenarna som fortfarande finns kvar.

Eftersom det är över tjugo år sedan jag var på Söderby begravningsplats senast så tyckte jag att det var ett utmärkt ställe att förlägga en fikastund med Sofia och Karin. Sofia är otroligt intresserad av det mesta som vi visar henne och historia suger hon i sig med glädje. Historier om människor och deras vedermödor lyssnar hon på med allvarligt öra.
Karin gillar att fika.
Så det passade ju bra.

Grav på Söderby begravningsplats

Sofia och Karin

Grav på Söderby begravningsplats

Sofia och Karin

En kväll med tjejerna

På tordagen hämtade jag upp Sofia och Karin för att sova över hos pappa. Först hade Sofia utvecklingssamtal i skolan och det känns tryggt att veta att hon gör bra ifrån sig i alla ämnen.
Jag hade lovat Sofia att vi skulle äta på Subwys efter utvecklingssamtalet så vi åkte och hämtade Karin på förskolan innan vi åkte till Vällingby och käkade.

Subway

Efter att ha smaskat i oss smörgåsar gick vi en liten shoppingrunda och naturligtvis hittade tjejerna saker som de ville ha på Glitter. Kransar att sätta i håret, hårklämmor och annat som vi fyllde påsarna med innan vi åkte hem och gosade in oss i sängen.

Eftersom vårat hus nu är rejält utkylt på grund av renoveringsarbeterna så fick tjejerna följa med till min nattlogi i grannhuset på Komministervägen 20. Det blev lite samma känsla som en stuga i skogen, mörkt och trångt då vi behövde samsas om ett täcke. Jag tror att alla sov gott i natt trots allt och tjejerna kom iväg till skolorna som de skulle.

Nattläger

Sista dagen i augusti

Efter översvämningar och annat elända hoppas vi att rivnings- och reparationsarbetena äntligen kommer igång i morgon. Tyvärr så verkar vår handläggare på Trygg-Hansa aningen debil. Han påstår att han inte får mina mejl trots att han har bekräftat mejladressen. Då vore det ju en välgärning om han kollade i spam-filtret om jag har fastnat där. Har de ingen IT-avdelning på Trygg-Hansa som kan hjälpa kontorspersonalen med liknande övningar?

Nåväl. Nu skall jag inte låta Trygg-Hansas tillkortakommanden förmörka den här dagen.

När jag kom hem från jobbet så lade jag mig i hängmattan och avnjöt en Romeo y Julieta Exhibicion No.4 som legat och mognat till sig i humidoren ett bra tag. Var det den sista sommarsolen vi såg idag? Kanske…

Resten av familjen är på Isolde & Magnus Jungstedt bröllopsfest och har det säkert jättetrevligt. I morgon är det en ny arbetsdag så nu blir det tidigt i säng för en annan. Efter alla långa arbetspass och att sova i olika okända sängar varenda natt så är jag helt utpumpad.

Romeo y Julieta Exhibicion No.4

Snejpland 2014

Herr Casselbrant i Herrvik 1992::I mitten av augusti fick äntligen Sofia sin önskan för i år uppfylld. Att åka till Gotland med pappa. Eftersom ungarna så sällan får en chans att träffa farmor och farfar så följde farmor med så att Sofia även med farmor.
Trots ett fullkomligt fullspäckat sommarschema så hade Sofia verkligen sett fram emot den här trippen. Paris, Skara sommarland, Sjöfallet, sommarkollo, inget kunde riktigt mäta sig med Gotland. I alla fall inte nu när det verkligen skulle bli av.

Vi gav oss av tidigt på fredagen så vi var framme redan under eftermiddagen och kunde checka in på Fridhem pensionat. Vi fick ett fint rum högst upp med ett veckert spröjsat fönster son gick mer eller mindre över hela väggen. Det var fantastiskt fint och det var väldigt trevligt med all konst som hängde på väggarna i korridorer och trapphus. Kan varmt rekommendera att tillbringa en natt eller flera på Fridhem pensionat.

Vi började vår tur på ön med ett besök på Gotlands fornsal där jag och Sofia botaniserade bland de rikliga lämningarna från forna dagar på Gotlan. Fantastiskt mycket att se där faktiskt.

På lördagen skjutsade vi in farmor till Visby innan vi gav oss av mot Kneippbyn, eller Snejpland som Sofia envist kallade det hela helgen. Några timmars rabiat badande medans pappa blev getingstungen innan det var dags för nästa äventyr, skall man se Gotland på ett och ett halvt dygn gäller det att hålla tempo. Vi hämtade upp farmor, handlade kräftor, ost och tillbehör och satte av mot österled. På vägen stannade vi till vid Roma kloster. SLutligan hamnade vi äntligen där jag älskar att vara – Herrvik, denna pärla till blåsigt tillhåll, med utsikt över östergarnholm, den lilla ön med fyra fyrar.
Väl framme i Herrvik så dukade vi upp kräftskiva på en stor sten och lät oss smaka.

Jag ville passa på att visa Sofia var farmor och farfar hade bott på ön och Sofia hade visat önskemål om att få se en rauk. Så vi satte av mot Lickershamn och Gotlands högsta rauk, “Jungfrun” med en krok förbi Othem och huset.

Efter Lickershamn var Sofia trött så ögonen gick i kors på henne och vi skulle ju upp tidigt på söndagen så fick det vara slut på bilfarande och upptäcksresande. Sneipland, raukar, ringmur, museum, kräftskiva och allt annat räckte till ändå. Det var en trött och nöjd Sofia som kom hem på söndagseftermiddagen.

Sofia med pappa och farmor på Gotland

Sofia med pappa och farmor på Gotland

Sofia med pappa och farmor på Gotland

Sofia med pappa och farmor på Gotland

Sofia med pappa och farmor på Gotland

Sofia med pappa och farmor på Gotland

Sofia med pappa och farmor på Gotland

Sofia med pappa och farmor på Gotland

Sofia med pappa och farmor på Gotland

Sofia med pappa och farmor på Gotland

IMM 2014 – Maidstone by Air

Det blev av även i år. IMM gick den här gången av stapeln i Maidston i Kent, England och vi planerade i väldigt god tid för det här evenemanget. Eftersom Janne och Olga hade ett litet barn på väg så kunde vi redan på planeringsstatiet ta hänsyn till detta och fick ganska omgående stryka själva bilfärden fram och tillbaka. Efter le debacle ifjol så kändes det helt okej även om resan är en del av målet.
Det fick bli flyg.

Vi bestämde oss även för att hoppa över tältandet när vi hade vänt och vridigt på för och emot och extrakostnader för bagae hos Ryanair. Så hyrbil som grädde på moset. Vi fick det bra.

Det var en skön helg i ett sommartrevligt Kent och vädret var lysande, som en svensk sommar tillskillnad från Sverige som hade en tropisk sommar.

Nu hoppas vi på en repris nästa år. Då hoppas jag på bildfärd och skönt vårväder eftersom det går av stapeln i Maj redan.

IMM 2014 Maidstone, Kent, England

IMM 2014 Maidstone, Kent, England

IMM 2014 Maidstone, Kent, England

IMM 2014 Maidstone, Kent, England

IMM 2014 Maidstone, Kent, England

IMM 2014 Maidstone, Kent, England

IMM 2014 Maidstone, Kent, England

IMM 2014 Maidstone, Kent, England

Fullsatt på Nya Söderstadion

I går gick jag och Carl på Tele2 Arena, eller Nya Söderstadion som vi föredrar att kalla den, för att sätta nytt publikrekord (31.074) och se Hammarby spela fotboll. Vi mötte upp med Tarzan också så att vi hade en liten trio.

Hur det var?

Fantastisk stämmning.
Fler hörnor än en mänsklig hjärna kan räkna.
Inga mål.

Vi hade det bra ändå.

HAMMARBY !

20140824 Hammarby-Ljungskile from Roland Casselbrant on Vimeo.

Össeby kyrkoruin

:: För ett par veckor sedan passade jag på att titta lite närmare på Össeby kyrkoruin i Brottby, Vallentuna. Jag tog några bilder och beskrivningen av kyrkan nedan kommer från Wikipedia.

"Össeby kyrka byggdes på 1200-talet och var en medeltida sockenkyrka. 1797 kom ett förslag om att slå ihop Garns och Össeby församlingar. Då fanns det en stor spricka i muren och valvet på Össeby kyrka. Det saknades pengar för reparationer och 1837 övergavs kyrkan och den fick förfalla. Garns kyrka blev nu församlingens enda kyrka. 1856 utsattes Össeby kyrka för en blixt under ett oväder. Blixten antände kyrkan och det som återstod förföll sedan helt. Några inventarier togs till Garns kyrka och en del auktionerades bort. Altaruppsats och predikstol fördes till Eksta kyrka på Gotland." – Össeby kyrkoruin på Wikipedia

 

Össeby kyrkoruin

Össeby kyrkoruin

Össeby kyrkoruin

Össeby kyrkoruin

Össeby kyrkoruin

Össeby kyrkoruin

Össeby kyrkoruin

Össeby kyrkoruin

Össeby kyrkoruin

Össeby kyrkoruin

Össeby kyrkoruin

Här ligger Huskarl
"Här ligger Huskarl" – Upplands runinskrifter 184

Össeby kyrkoruin

Elitloppet 2014

:: Nu var det verkligen dags igen, för första gången på ett kvartssekel hade jag missat två Elitlopp i rad. Det var otänkbart att inte vara på plats på Solvalla i år så jag bokade för första gången biljett i förväg och tog med mig Erika och Sofia på årets travhändelse.
Jag hade hoppats på att få se Uncle Peter vinna loppet men det är inte helt enkelt att komma till Sverige och Solvalla och bara vinna. På världsrekordtider som vi ju ofta kräver av hästarna som är med.
Det blev en trevlig tillställning hur som helst och jag hoppas att vi får se fler som kommer tillbaka till banan och fler nya deltagare till framtida Elitlopp.

:: It was really time again. For the first time in a quarter-century, I had missed two Elitlopp in a row and it was unthinkable not to be at Solvalla this year, so I booked the tickets in advance and took Sofia and Erika with me to the track for the trotting event of the year.
I had hoped to see Uncle Peter win the race but it is not easy to come here to Sweden and Solvalla and just win. And on world record time, as we often require of the horses.
It was a nice event anyway and I hope that we will see more people and horses coming back to the track and more new participants to future Elitlopp.

 

Maven - Yannick Gingras
Maven – Yannick Gingras

Solvalla E-läktaren
Solvalla E-läktaren

Erika på Solvallas Internationella Elitlopp 2014
Erika på Solvallas Internationella Elitlopp 2014

Raja Mirchi - Lutfi Kolgjini
Raja Mirchi – Lutfi Kolgjini

Sofia på Solvallas Internationella Elitlopp 2014
Sofia på Solvallas Internationella Elitlopp 2014

Timoko - Björn Goop
Timoko med Björn Goop i sulkyn. Vinnare av Solvallas Internationella Elitlopp 2014

Corky
Sofia plockar ut en vinnare

Corky - Johnny Takter
Corky – Johnny Takter

Jarl af Solnäs
Jarl af Solnäs – mycket vacker och kapabel fyraåring.

Onceforall Face - Lutfi Kolgjini
Onceforall Face – Lutfi Kolgjini

Sanity - Erik Adielsson
Sanity – Erik Adielsson

Delicious U.S. - Daniel Redén
Delicious U.S. – Daniel Redén

Panne de Moteur - Örjan kihlström
Panne de Moteur – Örjan kihlström

Solvalla
Solvalla

Sofia på Solvallas Internationella Elitlopp 2014
Sofia på Solvallas Internationella Elitlopp 2014

Elitloppet 2014
Solvallas Internationella Elitlopp 2014

I vallentunabyggd

:: Efter att ha börjat utforska vallentunabyggd (läs Att komma ut en stund från 2014-05-03) så tyckte jag att det var dags att komma ut och fortsätta våra forntidsexkursioner medelst kaffe och kamera
Sofia hade körövningar så det var inte att tänka på att få med en komplett uppsättning av  Svenska SmåFlicksFörbundet  men Karin och undertecknad i rollen som ständig sekreterare/småflicka fick fungera för dagen. Kaffe, lärreblarre, kakor och jordgubbar samt ett par oskuldiga cigarrer fick följa med i pick-nick-korgen.

Jag hade sett ut ett par av Vallentunas kyrkor, nämligen Markims kyrka och Orkesta kyrka. Markims kyrka låg fantastiskt vackert i landskapet och hade varit som ensamt utflyktsmål tillräckligt för att jag skulle ha känt mig nöjd. Tyvärr så kommer man ju inte in i kyrkorna runt Stockholm så ofta så det är ju tråkigt att inte få chansen att se kyrkornas interör när man väl kommer ut. Man får komplettera i efterhand där det går helt enkelt.
Efter besöket på Markims kyrka så såg jag en liten fornminnesskylt precis när jag skulle styra kosan mot Orkesta kyrka. Så jag svängde höger istället för vänster och fick då se “Upplands runinskrift 326“. Denna sten var huggen i en mycket stramare stil än vad jag sett någonsin tidigare, och texten var känslig och sorgli i sin poetiskt sparsamma runframställan…

"Holmgärd och Sigröd de reste dessa stenar efter Sven,
sin son,
sent född"

Holmgærðr ok Sigrøðr þæiR ræistu stæina þessi æƒtiR Svæin, sun sinn siðburinn – "Uttrycket 'sent född' är inte i övrigt belagt i runinskrifterna. Det speglar föräldrarnas sorg och saknad. Den son de länge väntat på dog ung. Och inga syskon nämns som medresare av stenen, därför var han troligen enda barnet. Runstenen har ursprungligen stått rest vid vägen mellan Husby och kyrkan vid bron över en bäck" – Wikipedia.
Vad man får äran att uppleva om man ger sig ut och ser sig om ibland. Nu fick jag dela och känna Holmgärd och Sigröds smärta och sorg i ett vindpinat Vallentuna.

Innan vi kom till Orkesta kyrka så sprang vi på Vaxtuna järnåldersgravfält med cirka 200 fornlämningar och sedan Kööhögen, en grav 35 meter i diameter och sex meter hög som nu var helt igenvuxen så den inte var urskiljbar tyvärr. Graven antas vara från 600-talet efter Kristus.
Efter Orkesta kyrka och Björns sten – av nåd så blev det fikapaus vid Jarlabankes bro. cigarr till pappa och jordgubbar till Karin, precis som det skall vara.

Under letandet å f. d. Orkesta yttergårdstomt efter en annan runsten hittade jag, mitt på långsidan av grundmuren efter en byggnad, en liggande runsten, vilken troligen tjänat som tröskel, samt nu var till större delen höljd av tegelsmolk och murbruk. Inskriften, huvudsakligen med vändrunor och saknande skiljetecken, samt korsmärke, är, såväl till ordställning som till innehåll, högst ovanlig – i ordets egentliga bemärkelse en stenkrönika.

Richard Dybeck

 

Markim kyrka
"Markims kyrka är en av av fyra kyrkor i Vallentuna församling. Kyrkan ligger på en liten kulle, som höjer sig mitt ute på ett väluppodlat slättland, i fjärran omgivet av en låg skogshorisont."

Markim kyrka
"Namnet Markim kan betyda 'hemmanet ut mot markerna' vilket syftar på skogspartierna mot norr. Första gången Markims kyrka nämns är i en testamentsurkund från år 1287."

Vacker familjegrav vid Markim kyrka

Runstenen vid Markim kyrka
"Þinilifr ok thur… stain iftir fraistain, fathur sin auk uif… at mah sin"

Markim kyrka
"På kullen där kyrkan är byggd har det funnits en offerkälla som troligen var i bruk under hednisk tid. Här har även offrats till Sankt Lars som förmodligen var kyrkans skyddshelgon."

Upplands runinskrift 326
"Holmgærðr ok Sigrøðr þæiR ræistu stæina þessi æƒtiR Svæin, sun sinn siðburinn – Holmgärd och Sigröd de reste dessa stenar efter Sven, sin son, sent född"

Vaxtuna gravfält
"Vaxtuna gravfält tros innehålla gravar som kan vara så gamla som tiden för Kristi födelse."

Vaxtuna gravfält
"Vaxtuna gravfält ligger längs Vasavägen, som fortsätter söderut i sockengränsen mellan Orkesta och Markim."

Vaxtuna gravfält
"Vaxtuna gravfält innehåller ca 200 formlämningar, varav tre är rösen och cirka 144 är runda stensättningar."

Vaxtuna gravfält
"Vaxtuna gravfält – Vallentuna kommun"

Orkesta kyrka
"Orkesta kyrka är en av fyra kyrkor i Vallentuna församling. Kyrkan ligger på en något kuperad, odlad slätt omgiven av skogar. Flera runstenar bär vittne om att trakten tidigt varit bebyggd."

Orkesta kyrka
"I kyrkogårdens södra del står en klockstapel som troligen uppfördes på 1600-talet. Från början var den en öppen stapel, men vid slutet av 1700-talet kläddes den in med brädor. Stapeln har plåttäckt tak och huv som kröns med en flöjel. Från början var flöjeln utformad som en tupp, men 1977 när kyrkans tak lades om, byttes den ut mot en flöjel av cortenstål. (Orkesta kyrka på Wikipedia)"

Orkesta kyrka
"Kyrkan är byggd av gråsten med långhus och ett smalare absidförsett kor. I norr ligger sakristian och i söder vapenhuset. Långhusets plan vidgar sig något åt väster, där även murarna är tjockare."

Orkesta kyrka
"Ulv lät resa denna sten efter Onäm, sin farbroder, de bodde båda i Bårresta." – "Men Ulf har i England tagit tre gälder. Den första, som Torste gäldade. Sedan gäldade Torkel. Sedan gäldade Knut."

Orkesta kyrka
"I socknen ligger Lindholmens gård som under senmedeltiden ägdes av Vasaätten. Enligt en tradition var det här Gustav Vasa föddes."

Björns sten
Björns sten – av nåd: "Torsten och Ragnfrid de reste denna sten efter Björn i Granby, Kalvs broder. Honom dräpte Vigmund. Gud hjälpe hans ande och själ bättre än han förtjänade."

Jarlabankes bro
Med Karin vid Jarlabankes bro.

Runt Bornsjön

:: En tur runt Bornsjön blev det i dag. Jag körde runt och tog väl ett foto lite här och lite där, mest bara för att få lite frisk luft och kontemplation. Botkyrka sitter djupare under mitt skinn än vad jag egentligen vill erkänna och jag återkommer gång efter annan för att ta in mitt arv.

Min gamla låg- och mellanstadieskola finns det inte längre några spår av och Norsborg förändras år efter år. Nu sätter V upp valaffischer 80 meter från där man brände ner en butik på Brages väg. Man vill väl konservera de dåliga och stigmatiserande sidorna av Norra Botkyrka som uppväxtplats?!. På väg mot Sturehof så noterar jag att man har fyllt igen infarten till grustaget där minst ett par människor har avrättats och jag ryser lite och beslutar mig för att stanna till vid Botkyrka kyrka. Väl där letar jag upp Kirsis grav och ber en kort bön innan jag ger mig av hem mot Bromma igen undrandes varför inte jag döpte min son till Orökja, så som Gute lät göra.

 

Runstenen vid Oxelby
"kuti : raisa : (st)ain : þinsa : efter : urukiu : sun : sin" – "Gute lät resa denna sten efter Orökja, sin son"

Rundjur på Oxelbystenen
"Stenen står idag cirka 30 meter söder om den plats där den påträffades 1867 av Richard Dybeck. Eftersom den då låg med ryggsidan uppåt kunde ingen se att den hade några runor. Dybeck som skrev texten till Sveriges nationalsång: Du gamla, du fria, hittade sex runristade brottstycken, som sammanfogades 1902 och restes på nuvarande plats. Att stenen var i bitar berodde på att den hade sprängts sönder för att lättare kunna transporteras bort från åkern, där den ansågs störande.
Här gick i forna tider föregångaren till Göta landsväg, därför var vägskälet vid den gamla gården Oxelby en utmärkt plats för en runsten som på så vis kunde ses av många förbipasserande. Stenen har daterads till 1015-1050 efter Kristus och den antas vara ristad av samme runmästare som Bornöstenen i dess närhet. Ormarna liknar varandra och båda stenarna är försedda med ett litet rundjur." – http://sv.wikipedia.org/wiki/Oxelbystenen

En stuga vid vägen

Sturehof slott
"På Sturehovs nuvarande plats låg under medeltiden en by, Afrehulta, med fyra gårdar. Dessa förenades av riksmarsken greve Svante Sture den yngre, som mördades av Erik XIV. Det byggdes på 1580-talet ut till säteri av hans son riksrådet Mauritz Sture och fick namnet Sturehof." – http://sv.wikipedia.org/wiki/Sturehov

Norsborgs vattenverk

Norsborgs vattenverk

Nedre Norsborg

Vällinge kapell
"Vällinge kapell eller Vällinge brukskyrka, byggdes 1679 efter ritningar av Nicodemus Tessin d.ä. Kapellet innehåller en orgel från 1781, som ursprungligen fanns i Salems kyrka och flyttades 1855 till sin nuvarande plats.[1] 1881 restaurerades kyrkan genom Johan Otto Blomstedt, då kom även ljuskronorna på plats som är från Kungsholms kyrkan (Ulrika Eleonora kyrka).
Vällinge kapell är en av de få kyrkor i Sverige med koret orienterat mot väst. Salems församling använder kapellet till några gudstjänster varje år, bland annat under midsommarhelgen." – http://sv.wikipedia.org/wiki/Vällinge_kapell

Vällinge kapell
"På 1650-talet byggdes ett tillfälligt kapell och en klockstapel. År 1679 uppfördes nuvarande kyrkobyggnad av Henrik Rosenström. Det är idag den enda byggnaden som finns kvar från brukstiden. &Aringr 1881 restaurerades kyrkan genom kammarherren Johan Otto Blomstedts försorg. Han hade förvärvat Vällinge 1872." – http://sv.wikipedia.org/wiki/Vällinge_kapell

Vällinge kapell

Hemvärnets stridsskola
" Hemvärnets stridsskola (HvSS) är ett svenskt skolförband inom Försvarsmakten som verkat sedan 1943. Förbandet är förlagt till Vällinge i Salems kommun i Södermanland. Väster om Hemvärnets stridsskola ligger ett skjutfält (Vällinge skjutfält) som är hemvärnets övningsområde. Området gränsar i norr mot Mälaren och i öst mot Bornsjön." – http://sv.wikipedia.org/wiki/Hemvärnets_stridsskola

Rotvälta

Sankt Botvids källa
"De buro bort Sankt Botvids reliker och när de kom i närheten av den sjö som är på hans egendom, satte de ned dem. Då bröt en källa fram ur den hårda marken och den har än i dag det klaraste ljuvliga vatten."

Botkyrka kyrka

Botkyrka kyrka