En natt med Lingman Basses

Drygt ett år sedan senast och hälsade på Ingemar på Lingman Basses som håller till på Åttersta såg i Åshammar strax utanför Sandviken. Nu var det dags igen för lite prat om basar, några kalla öl och lite klämma och känna på de sköna träbitar som Lingman förvandlar till fantastiskt trevliga instrument.

Det blev en fantastiskt trevlig kväll där ett antal basar bytte händer och ägare under kvällen. Det var en härlig samling av handbyggda, ombyggda och customiserade basar blandat med mikrofonfilosofi och mat, dryck och cigarrmoln.
Hoppas att det inte skall ta ett år till nästa gång vi träffas igen.

Min roadtrip skulle fortsätta till Kratte masugn innan hemvändandet så mindre än ett dygn efter ankomst så var jag tvungen att lämna Åttersta såg i backspegeln. Kul kväll med roliga diskussioner och trevligt sällskap.

 

Lingman goes EMG

The Fritz - Casselbrant Edition

Lingman och Höfnern

Lingman Les Paul

Lingman Les Paul

Soffbasism

Lite av allt som det klämdes på

Spår av cigarrökning

Åttersta såg och herr Lingman välkomnar

Åttersta såg

Tolv smutsiga hundar

The Nasty Twelwe samlades ånyo i Norrfjolsta hos Johan Dereborn för allehanda aktiviteter i början av oktober.
De som höll sig på plats under lördagen var med och skapade en nu legendarisk tolkning av “We are the world” i tysk ompa-ompa tappning.
Videon finns att beskåda på YouTube.com och heter “Ve Are Ze Wörld“. Se den, det är den värd.

 

Johan Dereborn

Frösunda kyrka

Frösunda kyrka är en av fyra kyrkor i Vallentuna församling. Vallentunas kyrkor är fördelade på två församlingar, Vallentuna och Össeby, och vi har ju botaniserat lite i några av kyrkorna tidigare (som ni kan se här och här) och nu var det dags igen. Den här gången hade vi förberett oss en aning genom att jag hade kontaktat församlingen för att se om vi kunde få komma in i någon av kyrkorna. Vi fick svar att vi var välkomna till Försunda kyrka och det var ju trevligt då vi inte hade varit ut och kikat på den ännu.

Frösunda kyrka bjuder på flera pärlor. Förutom historiens vingslag som finns allestädes närvarande inte bara i de fantastiska kyrkorna i socknen utan också i snart sagt varenda kvadratmeter av denna kulturbyggd. Kyrkan har ett fantastisk altarskåp som jag fullständigt misslyckades med att fotografera då jag inte hade med mig något stativ utan fotograferade handhållet.Altarskåpet är från 1400-talets första hälft och antagligen av nordtyskt urspung, kanske L&uoml;beck?
Utvändigt är ärkeängeln Gabriel och sankt Olov stående på trollet Skalle avbildade.
Mittpartiet visar en skulpterad framställning av korsfästelsen och runt om på luckornas insidor jungfru Maria, sankta Birgitta, sankta Katarina av Alexandria, sankta Barbara, sankta Margareta, sankta Ursula, sankta Dorotea samt sankta Agnes.
Dopfuntet i upplänsk sandsten med gotlänsk stil från 1100-talet är en godbit och den sengotiska mässingsljuskronan i koret är mycket vacker.
En godbit är klockan ute i klockstapeln. Den har inskriptioner på gammelryska. Klockan är gjuten 1559.

 

Frösunda kyrka

Familjegrav - Frösunda kyrka
Familjegrav – Frösunda kyrka

Interiör - Frösunda kyrka
Interiör – Frösunda kyrka

Frösunda kyrka

Interiör mot öster – Frösunda kyrka

Grav - Frösunda kyrka
Här ligger Hans Iöransson i åttesta, begravd 1732

Frösunda kyrka med klockstapel
Frösunda kyrka med klockstapel

Runsten - Frösunda kyrka
Biorn, de läto göra minnesmärket efter Fulner, sin fader

 

össeby kyrkoruin

Jag har ju varit i össeby kyrkoruin tidigare (här kan du läsa om det; http://casselbrant.com/wordpress1/2014/06/06/sseby-kyrkoruin/) och nu passade det bra att visa familjen detta utmärkta ställe för en fika på våra kultursafaris i allehanda väderlekar. Efter att ha hållt igen sin energi på besöket i Frösunda kyrka fick Sofia och Karin nu släppa loss och Sofia fick passa på att vara fotograf en stund.

Sofia i Össeby kyrkoruin
Sofia i Össeby kyrkoruin. Fotografi: Sofia Casselbrant

Roland i Össeby kyrkoruin
Roland röker en Perdomo Lot23 och dricker en kopp kaffe i Össeby kyrkoruin. Fotografi: Sofia Casselbrant

Karin i Össeby kyrkoruin
Karin trycker en muffin i Össeby kyrkoruin. Fotografi: Sofia Casselbrant

Karin i Össeby kyrkoruin
Karin, en del av Össeby kyrkoruin.

 

Össeby-Garn kyrka

Össeby-Garn kyrka var tyvärr liksom de andra kyrkorna i socknen låst. Men den ligger fantastiskt vackert på sin höjd och vi passade på att göra tt snabbt stopp för att ta en titt på omgivningarna och kyrkan.

Össeby-Garn kyrka

Össeby-Garn kyrka

 

Vada kyrka

På väg hem trodde alla men jag kunde inte låta bli att svänga av och kika lite närmare på Vada kyrka, det var ju fortfarande ljust och viist duggregnade det, men det öste inte ner över oss.
Trakten kring kyrkan har anor långt tillbaka i tiden och sedan bronsåldern finns en kontinuitet av fornlämningar och spår av ortsbefolkningen genom årtusendena. Ett exempel är de tre så kallade Sjökullarna som är cirka 30 meter i diameter och fem meter höga. Man tror att det här fanns en central förvaltning för det gamla folklandet Attundaland.

Kyrkan anges först 1314, då Vada anges vara moderförsamling med Angarn som annex. Nu när vi stannade till så hade vi den turen att porten till kyrkan var öppen. Plötsligt slank Sofia och Karin in genom porten till vår stilla förvåning. Det befann sig en kvinna i kyrkan, lite oklart vad hennes roll var men vi fick chansen att kika lite närmare på kyrkan och det var ju tacksamt.

Vada kyrka />

Vada kyrka med klockstapel

Vada kyrka
Jakob Trelos och Margareta Slotz grav i Vada kyrka

Vada kyrka

Vada kyrka
Igång till sakristian med dörr från senare hälften av 1400-talet. På väggen konsekrationskors och fragment av kalkmålningar från 1400-talet.

Vada kyrka
Vada kyrka

Söderby begravningsplats

Den sjätte september åkte jag och flickorna till Söderby sjukhus som byggdes 1907-1920 som sanatorium för Stockholm stad och var Sveriges största vårdinrättning för tuberkulospatienter. En bit ifrån sjukhuset ligger Söderby begravningsplats. Begravningsplatsen öppnades runt 1919 och sista begravningen ägde rum 1948 och då hade 580 begravningar utförts på platsen genom åren. Jag besökte den här platsen första ¨ången i början på 1990-talet och blev lite tagen av platsen redan då. Det är en märklig känsla att spankulera omkring i det höga ovårdade gräset och nästan snubbla på gravstenarna som fortfarande finns kvar.

Eftersom det är över tjugo år sedan jag var på Söderby begravningsplats senast så tyckte jag att det var ett utmärkt ställe att förlägga en fikastund med Sofia och Karin. Sofia är otroligt intresserad av det mesta som vi visar henne och historia suger hon i sig med glädje. Historier om människor och deras vedermödor lyssnar hon på med allvarligt öra.
Karin gillar att fika.
Så det passade ju bra.

Grav på Söderby begravningsplats

Sofia och Karin

Grav på Söderby begravningsplats

Sofia och Karin

En kväll med tjejerna

På tordagen hämtade jag upp Sofia och Karin för att sova över hos pappa. Först hade Sofia utvecklingssamtal i skolan och det känns tryggt att veta att hon gör bra ifrån sig i alla ämnen.
Jag hade lovat Sofia att vi skulle äta på Subwys efter utvecklingssamtalet så vi åkte och hämtade Karin på förskolan innan vi åkte till Vällingby och käkade.

Subway

Efter att ha smaskat i oss smörgåsar gick vi en liten shoppingrunda och naturligtvis hittade tjejerna saker som de ville ha på Glitter. Kransar att sätta i håret, hårklämmor och annat som vi fyllde påsarna med innan vi åkte hem och gosade in oss i sängen.

Eftersom vårat hus nu är rejält utkylt på grund av renoveringsarbeterna så fick tjejerna följa med till min nattlogi i grannhuset på Komministervägen 20. Det blev lite samma känsla som en stuga i skogen, mörkt och trångt då vi behövde samsas om ett täcke. Jag tror att alla sov gott i natt trots allt och tjejerna kom iväg till skolorna som de skulle.

Nattläger

Sista dagen i augusti

Efter översvämningar och annat elända hoppas vi att rivnings- och reparationsarbetena äntligen kommer igång i morgon. Tyvärr så verkar vår handläggare på Trygg-Hansa aningen debil. Han påstår att han inte får mina mejl trots att han har bekräftat mejladressen. Då vore det ju en välgärning om han kollade i spam-filtret om jag har fastnat där. Har de ingen IT-avdelning på Trygg-Hansa som kan hjälpa kontorspersonalen med liknande övningar?

Nåväl. Nu skall jag inte låta Trygg-Hansas tillkortakommanden förmörka den här dagen.

När jag kom hem från jobbet så lade jag mig i hängmattan och avnjöt en Romeo y Julieta Exhibicion No.4 som legat och mognat till sig i humidoren ett bra tag. Var det den sista sommarsolen vi såg idag? Kanske…

Resten av familjen är på Isolde & Magnus Jungstedt bröllopsfest och har det säkert jättetrevligt. I morgon är det en ny arbetsdag så nu blir det tidigt i säng för en annan. Efter alla långa arbetspass och att sova i olika okända sängar varenda natt så är jag helt utpumpad.

Romeo y Julieta Exhibicion No.4

Snejpland 2014

Herr Casselbrant i Herrvik 1992::I mitten av augusti fick äntligen Sofia sin önskan för i år uppfylld. Att åka till Gotland med pappa. Eftersom ungarna så sällan får en chans att träffa farmor och farfar så följde farmor med så att Sofia även med farmor.
Trots ett fullkomligt fullspäckat sommarschema så hade Sofia verkligen sett fram emot den här trippen. Paris, Skara sommarland, Sjöfallet, sommarkollo, inget kunde riktigt mäta sig med Gotland. I alla fall inte nu när det verkligen skulle bli av.

Vi gav oss av tidigt på fredagen så vi var framme redan under eftermiddagen och kunde checka in på Fridhem pensionat. Vi fick ett fint rum högst upp med ett veckert spröjsat fönster son gick mer eller mindre över hela väggen. Det var fantastiskt fint och det var väldigt trevligt med all konst som hängde på väggarna i korridorer och trapphus. Kan varmt rekommendera att tillbringa en natt eller flera på Fridhem pensionat.

Vi började vår tur på ön med ett besök på Gotlands fornsal där jag och Sofia botaniserade bland de rikliga lämningarna från forna dagar på Gotlan. Fantastiskt mycket att se där faktiskt.

På lördagen skjutsade vi in farmor till Visby innan vi gav oss av mot Kneippbyn, eller Snejpland som Sofia envist kallade det hela helgen. Några timmars rabiat badande medans pappa blev getingstungen innan det var dags för nästa äventyr, skall man se Gotland på ett och ett halvt dygn gäller det att hålla tempo. Vi hämtade upp farmor, handlade kräftor, ost och tillbehör och satte av mot österled. På vägen stannade vi till vid Roma kloster. SLutligan hamnade vi äntligen där jag älskar att vara – Herrvik, denna pärla till blåsigt tillhåll, med utsikt över östergarnholm, den lilla ön med fyra fyrar.
Väl framme i Herrvik så dukade vi upp kräftskiva på en stor sten och lät oss smaka.

Jag ville passa på att visa Sofia var farmor och farfar hade bott på ön och Sofia hade visat önskemål om att få se en rauk. Så vi satte av mot Lickershamn och Gotlands högsta rauk, “Jungfrun” med en krok förbi Othem och huset.

Efter Lickershamn var Sofia trött så ögonen gick i kors på henne och vi skulle ju upp tidigt på söndagen så fick det vara slut på bilfarande och upptäcksresande. Sneipland, raukar, ringmur, museum, kräftskiva och allt annat räckte till ändå. Det var en trött och nöjd Sofia som kom hem på söndagseftermiddagen.

Sofia med pappa och farmor på Gotland

Sofia med pappa och farmor på Gotland

Sofia med pappa och farmor på Gotland

Sofia med pappa och farmor på Gotland

Sofia med pappa och farmor på Gotland

Sofia med pappa och farmor på Gotland

Sofia med pappa och farmor på Gotland

Sofia med pappa och farmor på Gotland

Sofia med pappa och farmor på Gotland

Sofia med pappa och farmor på Gotland

IMM 2014 – Maidstone by Air

Det blev av även i år. IMM gick den här gången av stapeln i Maidston i Kent, England och vi planerade i väldigt god tid för det här evenemanget. Eftersom Janne och Olga hade ett litet barn på väg så kunde vi redan på planeringsstatiet ta hänsyn till detta och fick ganska omgående stryka själva bilfärden fram och tillbaka. Efter le debacle ifjol så kändes det helt okej även om resan är en del av målet.
Det fick bli flyg.

Vi bestämde oss även för att hoppa över tältandet när vi hade vänt och vridigt på för och emot och extrakostnader för bagae hos Ryanair. Så hyrbil som grädde på moset. Vi fick det bra.

Det var en skön helg i ett sommartrevligt Kent och vädret var lysande, som en svensk sommar tillskillnad från Sverige som hade en tropisk sommar.

Nu hoppas vi på en repris nästa år. Då hoppas jag på bildfärd och skönt vårväder eftersom det går av stapeln i Maj redan.

IMM 2014 Maidstone, Kent, England

IMM 2014 Maidstone, Kent, England

IMM 2014 Maidstone, Kent, England

IMM 2014 Maidstone, Kent, England

IMM 2014 Maidstone, Kent, England

IMM 2014 Maidstone, Kent, England

IMM 2014 Maidstone, Kent, England

IMM 2014 Maidstone, Kent, England

Fullsatt på Nya Söderstadion

I går gick jag och Carl på Tele2 Arena, eller Nya Söderstadion som vi föredrar att kalla den, för att sätta nytt publikrekord (31.074) och se Hammarby spela fotboll. Vi mötte upp med Tarzan också så att vi hade en liten trio.

Hur det var?

Fantastisk stämmning.
Fler hörnor än en mänsklig hjärna kan räkna.
Inga mål.

Vi hade det bra ändå.

HAMMARBY !

20140824 Hammarby-Ljungskile from Roland Casselbrant on Vimeo.

Össeby kyrkoruin

:: För ett par veckor sedan passade jag på att titta lite närmare på Össeby kyrkoruin i Brottby, Vallentuna. Jag tog några bilder och beskrivningen av kyrkan nedan kommer från Wikipedia.

"Össeby kyrka byggdes på 1200-talet och var en medeltida sockenkyrka. 1797 kom ett förslag om att slå ihop Garns och Össeby församlingar. Då fanns det en stor spricka i muren och valvet på Össeby kyrka. Det saknades pengar för reparationer och 1837 övergavs kyrkan och den fick förfalla. Garns kyrka blev nu församlingens enda kyrka. 1856 utsattes Össeby kyrka för en blixt under ett oväder. Blixten antände kyrkan och det som återstod förföll sedan helt. Några inventarier togs till Garns kyrka och en del auktionerades bort. Altaruppsats och predikstol fördes till Eksta kyrka på Gotland." – Össeby kyrkoruin på Wikipedia

 

Össeby kyrkoruin

Össeby kyrkoruin

Össeby kyrkoruin

Össeby kyrkoruin

Össeby kyrkoruin

Össeby kyrkoruin

Össeby kyrkoruin

Össeby kyrkoruin

Össeby kyrkoruin

Össeby kyrkoruin

Össeby kyrkoruin

Här ligger Huskarl
"Här ligger Huskarl" – Upplands runinskrifter 184

Össeby kyrkoruin